home counselling coaching training mediation Walkabout WebCounselling Human Alignment contact c&c links

 

Counselling

Iedereen loopt, vroeg of laat, wel eens tegen problemen aan waar geen eenvoudig antwoord op te geven is. Soms gaat het om duidelijk aanwijsbare zaken zoals: Moet ik dat huis kopen of niet? Hoe vind ik weer voldoening in mijn werk? Hoe ga ik om met het verlies van mijn naaste? Er zijn ook perioden in je leven waarin je het voelt “knagen”. Je weet dat je iets mist in het leven maar wat?  

Alle gezonde mensen komen deze perioden tegen en komen daar ook weer uit. Vaak rijker, meer voldaan, meer volwassen en beter in staat zichzelf te zijn dan daarvoor. Want elke crisis, groot of klein, brengt je dichter tot jezelf. Herken je ook het gevoel in cirkeltjes rond te lopen en het idee dat het “knagend gevoel” of het probleem te lang duurt? Misschien is het dan tijd om eens met een counsellor te gaan praten. Een greep uit de onderwerpen die voor counselling in aanmerking komen:  

·          Omgaan met stress

·          Relatieproblemen

·          Angstgevoelens

·          Zingevingsvraagstukken

·          Moeilijke keuzevraagstukken

·          Loopbaanoriëntatie

·          Persoonlijke effectiviteit (in werk en privé)

·          Lichtere vormen van depressiviteit

·          Gewoon een goed gesprek willen voeren

Counselling is niet bedoeld voor ernstige gedragsproblematiek of psychiatrische stoornissen. Ernstigere vormen van depressiviteit, persoonlijkheidsstoornissen, trauma’s en dergelijke zwaardere problematiek kun je niet met counselling “genezen”. Als hiervan sprake is zal de counsellor je doorverwijzen naar een daarin gespecialiseerde hulpverlener.

Een counsellor zou je eigenlijk ook een counsel-oor kunnen noemen. Hij beheerst de kunst van het luisteren en het vragen. Dankzij intensieve training weet hij zonder te oordelen juist die vragen te stellen die wat bij je losmaken. Je boort lagen aan in je denken en gevoel die je niet eerder hebt waargenomen. En je maakt kans de zaken van een volstrekt andere kant belicht te zien.  

Zo komen er oplossingen in beeld die je zelf bedenkt, maar waar je je nooit eerder bewust van bent geweest. Naast de vaardigheden die een counsellor in huis heeft, mag je veiligheid en vertrouwelijkheid verwachten. Een goede counsellor houdt zich dan ook aan een strenge gedragscode. Hij blijft zich ontwikkelen in zijn vakgebied en staat onder supervisie.

Lees hier over Human Alignment en Counselling en Coaching.